Wyszukiwarka
suflet curry
- 1 filet z kurczaka
- 100 g startego ementalera
- 70 g masła + 20 g do smarowania żeliwnych mini rondelków
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 6 jajek
- 300 ml mleka
- 70 g mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Podgrzać oliwę na patelni. Smażyć filet przez 20 minut obracając od czasu do czasu. Ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki i drobno zmiksować
- W żeliwnym garnku stopić masło na małym ogniu. Wsypać makę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać 6 żółtek, starty ser, curry, sól i pieprz. Wymieszać. Wlać zimne mleko i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia, dodać mięso, wymieszać i odstawić.
- Ubić białka i delikatnie połączyć z przygotowaną wcześniej mieszanką.
- Posmarować masłem 6 żeliwnych mini rondelków. Wypełnić je mieszaniną i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 ºC.
- Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.