logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



suflet curry

garnek żeliwny garnki żeliwne suflet curry
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g startego ementalera
  • 70 g masła + 20 g do smarowania żeliwnych mini rondelków
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 70 g mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Podgrzać oliwę na patelni. Smażyć filet przez 20 minut obracając od czasu do czasu. Ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki i drobno zmiksować
  2. W żeliwnym garnku stopić masło na małym ogniu. Wsypać makę i smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać 6 żółtek, starty ser, curry, sól i pieprz. Wymieszać. Wlać zimne mleko i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
  3. Zdjąć z ognia, dodać mięso, wymieszać i odstawić.
  4. Ubić białka i delikatnie połączyć z przygotowaną wcześniej mieszanką.
  5. Posmarować masłem 6 żeliwnych mini rondelków. Wypełnić je mieszaniną i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 ºC.
  6. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.